Vara Împreună este cea mai mare activitate a Oratoriului care se ținea în primele 4 săptămâni din vacanța de vară, cu o tradiție ce a început în 2001. De la an la an, numărul beneficiarilor a crescut considerabil. Astfel, dacă în anul 2001 proiectul Vara Împreună avea ca beneficiari în jur de 30 copii și 10 voluntari, în anul 2019, numărul beneficiarilor cu prezență constantă a ajuns la 600 copii și 200 de voluntari.

Este semn că proiectul a răspuns anumitor exigențe din partea comunității și a avut un impact considerabil asupra comunității din municipiul Bacău.

Foarte important de menționat este faptul că mulți dintre copiii care au participat în anii trecuți la proiect, au devenit acum tinerii care continuă să vină în fiecare an și să se implice în calitate de voluntari animatori în activitățile cu copiii.

Rezultatele pozitive obținute de-a lungul anilor în rândul beneficiarilor, necesitățile copiilor și tinerilor de a petrece vacanța de vară într-un mod educativ, dar și aspectele descrise deja ne motivează să continuăm acest proiect şi să îmbunătățim în fiecare an metodele și tehnicile de animație în lucrul cu beneficiarii.

Obiectivele proiectului

  1. Promovarea ideii de voluntariat și a unei imagini corecte a activității propriu-zise de voluntariat în rândul tinerilor și la nivelul comunității locale;
  2. Creșterea numărului de voluntari, al tinerilor din municipiul Bacău la sesiunile de formare în vederea pregătirii și aprofundării activităților de voluntariat și la programul de educație non-formală Școala de vară;
  3. Dezvoltarea de cunoștințe și abilitarea tinerilor în domeniul metodelor educației non-formale, necesare dezvoltării personale și exercitării activității de voluntariat;
  4. Creșterea gradului de participare și implicare activă a copiilor și tinerilor la programul de educație non-formală „Școala de vară” și intensificarea interacțiunii acestora, aparținând diferitelor grupuri din comunitatea locală în spiritul integrării sociale, acceptării reciproce.

În numere și în concret… pentru 2022

Vara Împreună înseamnă 3 pachete a câte 3 săptămâni de activități educative  – formale, non-formale, informale – și recreative pentru un total de cca. 1100 de copii, organizate de către 240 de animatori-voluntari coordonați de către un staff educativ (educatori, animatori socio-educativi, salezieni, psiholog, secretariat, personal auxiliar, traineri, etc.). Toți copii și animatorii sunt împărțiți în 4 echipe – roșu, verde galben și albastru.

Tema verii

Fiecare Vară Împreună este însoțită de o poveste formativă care devine tema verii. Pornind de la aceasta sunt realizate elementele grafice, tricourile, imnul, jocurile tematice, cele 4 echipe, etc.

Ce oferim?

Programul de bază este de la ora 8.00 până la ora 16.30.

Zilnic copii au parte de jocuri, turnee, activități formative și 2 laboratoare pe care și le aleg în ziua înscrierii, în funcție de locurile disponibile în acel moment.

În plus, cei mai mari – copii care intră în clasa a 8a – au parte de „Experiența ALA”!

Vara Împreună – în epoca COVID-19

În timpul pandemiei de COVID-19, clasica experiență de la Vara Împreună este imposibil de propus… cel puțin așa a fost în vara anului 2020 și în vara lui 2021. Încercând să găsim soluții și să nu ne pierdem ritmul, am propus „O ALTFEL DE VARĂ”, o activitate în care copii erau împărțiți pe clase. Fiecare clasă are un număr fix de copii, un educator și 3-4 animatori, încercând să limităm cât mai mult posibil interacțiunea dintre clase.

Bineînțeles că nu e la fel… (în fond este O altfel de Vară) deși am încercat să adăugăm diferite elemente din „Vara Împreună”, a ieșit o experiență complet diferită din care am avut ce învăța.

Începând cu anul 2022, Vara Împreună se întoarce!